Nooit Turkije !!!!! En kijk zelf goed de wet na.
Voor onze vrienden in Turkije, die het zwaar hebben met de crisis daar, bestelden wij een mooi kerstpakket met al hun lievelingseten.
Niet alleen kregen wij meerdere diverse meldingen van leveringsdata (postnl of Dutchexpat..?) Maar uiteindelijk werd er NIETS geleverd.
Na veel gemail over en weer, met telkens dagen tussen met wachten op een reactie, bleef DE zeggen dat het op het "dichtsbijzijnde postkantoor" lag. Er zou Btw (hoeveel) moeten op betaald worden, en een code van hen moest volstaan voor het afhalen.
Welk postkantoor in een grootstad, en welke postmaatschappij, er zijn er meerdere? Onze vrienden, waar het allang geen kerstverrassing meer voor was, hebben geprobeerd, maar ze vroegen overal naar een document van de post.
DE zegt de post te verkiezen boven DHL of anderen, omdat dan het pakje "gewoon wordt vernietigd". Maar dat de Turkse post corrupt is als de pest weten ze blijkbaar niet. Wij sturen nooit zelf iets op, omdat we dit weten. Daarom vertrouwden wij op DE.
Maar doe het nooit naar Turkije!! Volgens Turken lukt het niet, zeker nu niet met eten en drinken, nu alle Turken het moeilijk hebben.
Zowiezo mogen vele zaken van de lijst niet, maar DE vermeldt dit nergens. Het is dus ook uitsluitend voor expats, niet om geschenken op te sturen. Wij stuurden ook naar familie in Amerika, dit verliep perfect en zeer snel. Maar ook daar hebben we geluk gehad: Foie gras in aangekomen. Maar volgens de ontvangers zou dit ten strengste verboden zijn en hebben wij en zij gewoon geluk gehad met de kerstdrukte.
DUS: alleen voor mensen die de wet en het land zeer goed kennen. Want DE verkoopt alles, naar overal.