Pluspunten
Dit was voor mij de eerste keer bij een gespecialiseerde shop. Vooraf keek ik bij mediamarkt maar ik kreeg via via het advies om hier naartoe te gaan om mij goed te laten adviseren. Ik wilde een camera die goede foto’s maakt binnen en buiten. Hoefde niet veel poespas. Gewoon een goede camera die vooral gebruikt wordt op vakantie. zelf had ik al georiënteerd op spiegelreflex camera’s en systeem camera’s (vooral canon). Advies gekregen in de winkel (canon eos 2000D met 18-200 lens) en naar huis gegaan om nog even verder te oriënteren en recensies te lezen. Gezien mijn wensen (vakantie foto’s) dacht ik na eea bekeken te hebben en met kennissen gesproken te hebben dat een compact camera ook prima voor mij zou zijn. Systeem en spiegelreflex zijn best aan de prijs en alle extra mogelijkheden zal ik waarschijnlijk niet eens gebruiken. Het gaat immers alleen om vakantie foto’s. Zelf had ik uiteindelijk een compact camera uitgezocht (canon powershot sx740 hs) en ik weer terug naar de winkel. De verkoper gaf aan dat ie het geen goede optie vond gezien de slechte kwaliteit binnen foto’s, hij raadde mij een andere aan (bridge camera, Panasonic dmc-tz300) deze heb ik uiteindelijk ook genomen, toch heeft de camera nog best veel functies waar ik nu toch mee verder wil gaan. Ook al begonnen met de gratis cursus basis fotografie. Ik snap het allemaal nog niet zo maar ben ook pas 3 dagen in het bezit van deze camera. Ik zit altijd vol twijfel (lijkt mij zeer irritant als verkoper
VerbeterpuntenOp zich goed advies in de winkel gekregen, maar gezien mijn wensen had de verkoper sneller kunnen inspelen op een compact of bridge camera. Ik gaf immers meteen al aan dat ik max 500 euro wilde uitgeven en dat het voornamelijk om binnen en buiten vakantie foto’s gaat (en ik wilde veel megapixels en veel zoom). Hij had tijdens mijn eerste bezoek in de winkel wellicht sneller naar een ander soort camera kunnen omschakelen maar bleef in het eerste gesprek hangen bij de eerstgenoemde systeemcamera. Buiten dat wel goed geholpen.
Ik weet nog niet zeker of ik de juiste keuze heb gemaakt (het is dus de Panasonic tz300 geworden). Het toestel maakt mooie foto’s en video’s maar ik vraag mij af hoe groot het verschil zou zijn met de compact camera waar ik zelf mee kwam. Die ik nu heb is vrij groot en een kleinere camera om makkelijk mee te nemen leek mij wel fijn.
Aankomende tijd ga ik de basis cursus fotografie doen, hopelijk steek ik daar veel van op. Alleen merk ik nu al dat in de cursus een canon wordt gebruikt en ik heb óf de programma instelling waar hij het over heeft niet (tv / av) of ik heb mindere waardes, (bijvoorbeeld mijn camera heeft f2,8 tot f8,0) en in de cursus wordt gesproken over ‘maak nu een foto met f22,0’.
Maar we blijven oefenen en het komt vast helemaal goed. Volgende keer kom ik zeker weer terug in deze winkel. Ik zal dan wel wat duidelijker zijn over wat ik ermee wil doen.