Slechte retourvoorwaarden in strijd met consumentenrecht
Volgens "Paola" mag je alleen retourneren als het slot in nieuwstaat is. Ze controleren niet hoe de werkelijke conditie is; zodra het gebruikt is, wordt het niet meer als nieuw beschouwd. De slotenspeciaalzaak verschuilt zich achter hun strikte regels:
"... Onder nieuwstaat verstaan wij dat het product retour komt zoals je het hebt ontvangen. Een retourpakket moet voldoen aan de volgende eisen: het product moet teruggeplaatst zijn in de originele verpakking, ongebruikt en onbeschadigd zijn. Kaartjes en stickers mogen niet verwijderd zijn en de originele verpakking moet onbeschadigd zijn.
Wordt het product in een verzenddoos geleverd? Plaats het product dan met de originele verpakking ook weer in een verzenddoos bij een retour. Ontvangen wij het product niet in nieuwstaat retour? Dan wordt de waardevermindering in rekening gebracht aan de klant. ..."
Terugname met waardevermindering werd mij niet eens aangeboden; retourneren was simpelweg niet toegestaan, wat al in tegenspraak is met hun eigen regels. Bovendien ontdekte ik tijdens het mailen met de slotenspeciaalzaak dat er een tweedehands product zonder verpakkingsmateriaal, maar wel in nieuwstaat, op hun website werd aangeboden. Het betrof hetzelfde slot als dat ik had.
De slotenspeciaalzaak handelt hiermee tegen de regels van het consumentenrecht, dat stelt:
"Tijdens de bedenktijd mag u de verpakking openmaken en het product uitproberen, net als in een normale winkel. Maar u mag niet meer doen dan nodig is om het product te beoordelen. Als u dit toch doet en het product daardoor minder waard wordt, mag de verkoper de prijs verminderen, mits hij dit eerst tegen u zegt."
In mijn geval gaat het om een slot dat slechts één keer met de sleutel is bediend. Volgens de slotenspeciaalzaak is het dan niet meer in nieuwstaat.
Succes met het hanteren van jullie verouderde regels uit 2003!