*Eerste Ervaringen met Vijverrobot: Teleurstelling in een Ronde Visvijver
Eigenlijk is mijn vijver als volgt: [ https://ibb.co/HfCpFKNy ] hij is maximaal ongeveer 1,75 meter diep, met ondiepere delen van rond de 30-a 70 centimeter. Zoals je ziet is de vlakke bodem niet zo groot, en hij is rond. Wanneer ik de robot erin zet, probeert hij voor- en achteruit te bewegen, maar hij maakt geen cirkels (zelfs niet terwijl ik de hoogste hoekstand “2” heb gekozen, omdat het een kleine vijver is)—hij blijft gewoon op één plek staan. Ik moet dan zelf het water in, hem oppakken en handmatig opnieuw uitlijnen.
Ik had verwacht dat de robot in continue cirkels zou bewegen, van richting zou veranderen bij obstakels, enzovoorts. Maar nu, na nog geen drie minuten, lijkt hij vast te lopen op één plek en blijft daar gewoon zitten. Ik weet niet eens zeker of hij daarna nog probeert te bewegen. Anders moet ik er steeds bij blijven staan en toekijken, en dat is juist niet de bedoeling. Het hele idee van een robot is dat je het werk niet zelf hoeft te doen.
Mijn eerste ervaring was gewoon niet geweldig, zeker niet voor iets dat 300 euro kost—hij maakte wel een deel van de vijver schoon, inclusief wat lichte algen/slib. Maar ik moest hem steeds met de hand opnieuw uitlijnen omdat hij zich niet verplaatste zoals verwacht. Ik merkte ook dat het snoer zichzelf verstrengelde wanneer de “sturing” van richting veranderde, dus dat moest ik ook handmatig losmaken. Misschien komt het doordat mijn vijver geen standaard zwembad is, of misschien is deze robot gewoon niet ontworpen voor dit soort vijvers. Ik twijfel nog. Ik wil hem nog een paar keer testen voordat ik definitief besluit of ik hem houd of terugstuur. Ik wil gewoon dat hij de bodem van mijn visvijver automatisch schoonmaakt (pijltje), die redelijk vlak is—meer verwacht ik niet.
Maar op dit moment moet ik erin duiken en hem handmatig met mijn handen uitlijnen.