Reactie van het bedrijf
Geachte klant
Dank voor uw bericht! Inderdaad, spareribs hebben een heel korte houdbaarheidsdatum. Dat heeft te maken met een aantal redenen:
1) Varkensvlees heeft sowieso een vrij korte houdbaarheid, vergeleken, bijvoorbeeld, met rundvlees
2) De Nederlandse warenautoriteit schrijft vleesverwerkende bedrijven voor, vlees met een bot erin een korte THT (tenminste houdbaar tot) datum mee te geven omdat door het zagen een hogere kans bestaat op microbiologische activiteit
3) De vacuümverpakking van producten met scherpe randen zoals producten met een spiesje of een bot kan in bepaalde omstandigheden haar luchtdichtheid verliezen. Daarom is ervoor gekozen, de THT van die producten maximaal te zetten op de datum die ze zouden hebben als ze NIET vacuüm verpakt zouden zijn. Dat doen wij standaard uit voorzorg.
4) Onze producten zijn 24-48 uur onderweg naar u toe. Die tijd van transport hebben we nou eenmaal. Daar kunnen we niet veel aan veranderen.
Al met al, zoals u ziet, allerlei redenen waarom wij ervoor kiezen de THT zo strak mogelijk te formuleren. We moeten er wel bij zeggen - THT (Tenminste Houdbaar Tot) is iets heel anders dan de datum waarop een product bedorven is. THT, volgens de Nederlandse wet, is de uiterste datum waarop een product 100% van zijn kwaliteit heeft. Daarna neemt deze kwaliteit geleidelijk af. Het is dus niet zo, wat consumenten nog wel eens denken, dat en product om 00.00 van het verstrijken van de THT opeens niet meer geschikt zou zijn voor consumptie.
Als laatste zouden wij u willen adviseren - mocht u de spareribs hebben aangeschaft om deze pas over geruime tijd te consumeren, deze in de diepvries te bewaren (tip: indien u van plan was ze te marineren, dat kan ook mooi voordat u ze invriest). Bij het invriezen verhoogt u de THT met minstens 3 maanden.