Perfecte klover en uitstekende ondersteuning
Inmiddels mijn 3e klover. De eerste is een liggende van Lumag, goede machine maar dat werkt niet handig. Vervolgens een staande klover van Lumag: eveneens een goede machine maar omdat ik misschien te grote blokken moest klieven met flinke knoesten, heeft deze mij in de steek gelaten.
Uiteindelijk de 10T230-super comfort aangeschaft. Wat een beest van een machine is dat, klieft schijnbaar moeiteloos door grote blokken met knoesten, alsof het een pakje roomboter is. De mogelijkheid om een stammetje te klemmen is een handige feature. En perfect is de mogelijkheid om zonder de machine uit te moeten schakelen, de kloofhoogte aan te passen. Klein kritiekpunt is dat de rubberen attributen in de arm wel wat groter hadden mogen zijn, zeker wanneer je wat kleinere stammetjes wil klieven.
Ik had in aanloop een probleem omdat de machine niet meer omhoog kwam en de olie eruit perste. Na overleg bleek dat te komen doordat ik een te lange (>35 meter) en te dunne elektriciteitskabel gebruikte waardoor de motor te weinig stroom kreeg. Een nieuwe kortere en dikkere kabel geïnstalleerd en het feest kon beginnen.
Ik beveel deze machine zeker aan wanneer je hout van bomen met een diameter van >80 cm. wilt klieven